RDAM sterker door groen op wit
Algemeen

Sterker Door Strijd | Het verhaal van de wapenspreuk van Rotterdam

Rotterdam heeft een prachtig stadswapen als representatie van onze stad. De twee grote leeuwen hebben een krachtig uiterlijk, met de Rotterdamse groen witte vlag in het midden. 

Onder het stadswapen is ook onze wapenspreuk, ook wel ons motto zichtbaar: ‘Sterker Door Strijd’.

Wapen van Rotterdam Sterker Door Strijd
Wapenspreuk

Een wapenspreuk is een uitspraak die veelzeggend is voor een stad en eigenlijk als een soort slogan gezien kan worden. 

Zo heeft de stad Amsterdam de wapenspreuk: ‘Heldhaftig Vastberaden Barmhartig’, en die van Den Haag: Vrede en Recht. 

De Rotterdamse wapenspreuk, ‘Sterker Door Strijd’ was toegekeerd aan de stad in 1948, door de regerend vorst, Koningin Wilhelmina. 

Strijd

De wapenspreuk ‘Sterker Door Strijd’ is zeer kort en krachtig, en vat een hoop betekenis samen met drie simpele woorden. 

Maar naar welke strijd wordt er verwezen?

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het in bezit krijgen van Rotterdam strategisch gezien enorm belangrijk voor het Duitse leger. Op 10 mei 1940 begon dan ook de zogehete ‘Strijd om de Maasbruggen’. 

De Duitsers hadden strategisch belang bij het bezitten van het Rotterdams grondgebied, en begonnen de aanval. Echter waren ze niet voorbereid op het enorme verzet van de Nederlandse troepen. Gedurende de dagen hierna was er een enorme strijd om de Maasbruggen, waarbij zowel een hoop Nederlandse als Duitse troepen gesneuveld waren. 

Na 4 dagen strijd om Rotterdam, besloot het Duitse leger om een luchtaanval in te zetten.

Dit resulteerde in het beruchte bombardement van 14 mei, waarbij er 711 levens verloren waren, en er 80,000 Rotterdammers hun huis kwijtraakten. 

Dezelfde dag gaf Rotterdam zich over, al had de stad verzet getoond tegen een enorme vijand. 

De sfeer was verschrikkelijk, en de verwoesting was gigantisch. Ter herinnering aan het bombardement zijn er door heel Rotterdam rode lichtjes in de grond te vinden, op de plekken die destijds getroffen waren. 

Rode Herdenkingslichten Rotterdam

Water

Naast de strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Rotterdam ook te maken gehad met een andere strijd, namelijk de strijd tegen het water. 

Tijdens de watersnoodramp was ook Rotterdam hard getroffen door overstromingen. Winkels en huizen stonden onder water, en er waren zelfs schepen aan land gespoeld. 

De foto’s zijn werkelijkwaar bizar om te zien:

Watersnoodramp Rotterdam
Een binnenvaartschip dat de kade van de Haringvliet opgespoeld is. 

Witte huis Onder Water
Het Witte Huys, dat een tijdlang het hoogste kantoorgebouw van Europa was, onder water.

Rotterdam ligt namelijks grotendeels onder de zeespiegel, en wordt tegenwoordig drooggehouden door middel van dijken en polders. Dit geeft de wapenspreuk: ‘Sterker door Strijd’ een extra betekenis. 

Zo heeft Rotterdam niet alleen gestreden tegen de Duitse inval tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar heeft onze stad ook een permanente strijd met het water. 

Echter heeft de strijd in oorlog en de strijd tegen het water Rotterdam alleen maar sterker gemaakt:

Sterker

De bombardementen in 1940 hebben onze stad de kans gegeven om een nieuwe start te maken. 

De wederopbouw vond plaats in een tijd van ongekende technologische vooruitgang, waardoor het centrum van de stad in één klap gemoderniseerd was. Zo waren we de eerste stad van Nederland met een eigen metro netwerk, en is onze skyline uit duizenden te herkennen.

Wat opvalt als je Rotterdam met andere Nederlandse steden vergelijkt, is het ontbreken van grachten in het centrum, en het feit dat de stad een stuk vriendelijker is voor autoverkeer. 

Of deze twee verschillen nou echt positief zijn hangt ervan af aan wie je het vraagt. Echter is één ding zeker: Rotterdam was in de tijd van de wederopbouw een ware stad van de toekomst. 

Deze ‘glas halfvol’ mentaliteit is precies wat Rotterdam haar trots geeft!

Strijd tegen water 

Rotterdam begon oorspronkelijk als vissersdorp, en is dus altijd afhankelijk geweest van het water, al is dit soms meer een liefde/haat relatie geweest. 

Toch hebben we na de watersnoodramp nog meer maatregelen genomen om het water exclusief als vriend te waarborgen, met veel succes.

Zo heeft Rotterdam de grootste haven van Europa, die verantwoordelijk is voor circa 565,000 werkgelegenheden binnen Nederland. 

Trots op Rotterdam

De verwoesting van onze stad tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gevolgd door een enorme wederopbouw, en de dreiging van het water wordt vele malen overschaduwd door ons gebruik hiervan.

De geschiedenis van Rotterdam is een geschiedenis van strijd, veerkracht, nooit opgeven en het beste maken van elke situatie.

Dit is de geschiedenis die ons wapen en onze wapenspreuk zo krachtig maakt, en de geschiedenis die de onderbouwing vormt voor de Rotterdamse trots. 

Daarom dragen wij van RDAM® de Sterker Door editie met trots op de borst. 

Het prachtige ontwerp is niet alleen prettig voor het oog, maar heeft ook een belangrijke betekenis voor de stad!

Bekijk de Sterker Door editie hier in de Webshop: